Lova gästbloggar – Hemlängtan

Titel: Hemlängtan
Orginal titel: Back Home
Författare: Michelle Magorian
Förlag: Tiden
Sidor: 472

Mitt första gästinlägg i Bokad-bloggen!

Skulle låna en gammal goding på biblioteket idag: En liten kärlekssång av Michelle Magorian.
Den var magasinerad, och när bibliotekarien hämtar den passar hon på att ta med ytterligare en gammal bekant, av samma författare: Hemlängtan.

Hemlängtan minns jag som en hemsk bok, i samma anda som Magorians bästsäljare Godnatt Mister Tom. För er som har läst den kan jag meddela att Hemlängtan är värre; hemskare, frustreradare och outhärdligare.

Boken handlar om Rusty, som de senaste fem åren varit evakuerad till USA under andra världskriget, och om hur hon återvänder till det krigsskadade england, som ännu inte är i fred med Japan. En lillebror hon aldrig träffat och en mamma som behandlar henne som luft, eller som den sjuåring hon var när hon åkte.

Internatskola står på schemat, Rusty känner sig bortskicka. Något hon nästan blir tacksam för när hennes pappa äntligen återvänder från kriget. Ur askan i elden.

Det som gör boken uthärdlig och läsvärd är att Rusty är en äkta hjältinna som ibland säger det hon (och vi) tänker – äntligen! Hon står allt som oftast för den hon är, och inget lämnas egentligen osagt när boken väl är slut. En välsignelse för oss som i andra böcker brukar lämnas med en gnagande känsla av att några karaktärer trots allt inte fått den utskällning de förtjänade… 

Rekommenderas till dig som gillar att sträckläsa, att ha andra världskriget som bakgrund och som tål att bli arg och ledsen över en bok.

På återseende!
Lova

Annonser
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: